Nápad mít vlastní včely dozrál minulý rok. Tomáš Staněk, který má v nemocnici na starosti stravování, se chopil už zavedené myšlenky.
"Já jsem někde surfoval na tom internetu a našel jsem tam, že českobudějovická radnice má vlastní včely a nějaký hotel v Praze má také vlastní med. Říkal jsem si, že je to skvělý nápad a proč by nemocniční zahrada nemohla dát med pacientům," vysvětluje včelař a zaměstnanec novojičínské nemocnice Tomáš Staněk.
Nemocnice zakoupila dva úly, jedno včelstvo ale přes zimu uhynulo. Výsledek z stáčení proto překonal všechny představy. Včelky vyrobily zhruba 20 kilogramů medu.
"Já jsem spokojený, protože v těch podmínkách, v jakých jsme to dělali, z loňských oddělků, navíc dělali jsme ještě oddělek z jediného přeživšiho včelstva a neměli jsme vůbec žádný vystavený rámek, tak je to skvělé. Třeba na kilo vosku, které včely doslova potí, spotřebují 3-10 kilogramů medu, takže jestliže vyprodukovaly i 4 kila vosku, tak jsme tam přišli o dvanáct až čtyřicet kilo medu ještě," líčí Tomáš Staněk.
Na to, aby mohli med ochutnat i pacienti, je třeba několik povolení, o která bude nemocnice usilovat během následujícícho roku. Čerstvě stočený med se tak zatím stane dárkovým předmětem a také jedním ze symbolů zdravého prostředí novojičínské nemocnice.